Napomena: od sastojaka za domaće pecivo izađe oko 10 komada peciva veličine kajzerice. Ostali sastojci potrebni za slaganje sendviča su količine izražene za jedan sendvič.
Kvasac potopimo u malo mlake vode, stavimo prstohvat šećera i sol. Kad se kvasac otopi, umiješamo raženo i pšenično brašno i ostatak vode po potrebi. Umijesimo tijesto i ostavimo ga da se diže. Kad se tijesto dignulo, na pobrašnjenoj podlozi ga razdijelimo na 10 jednakih loptica. Loptice tijesta stavimo u male posudice u koje smo prethodno stavili pamučni rupčić posipan sa brašnom. Ostavimo loptice da se dižu oko 20 minuta.
Nakon toga ih lagano istresemo na listove kupusa, koje smo prije pobrašnili. Peciva premažemo bjelanjkom pomiješanim sa malo vode te posipamo sa raznim sjemenkama.
Peciva peći otprilike 20-25 minuta na 180 stupnjeva, ovisno o pećnici. Pećnicu ne otvarati. Kada se peciva ohlade, odvojimo listove kupusa i prerežemo ih.
Odrežemo kolut crvene paprike širine 3 mm. Razmutimo jedno jaje. U tavi zagrijemo žličicu domaćih slanina. Stavimo kolut na tavu i pritišćemo ga prstima dok ulijevamo jaje kako ne bi iscurilo sa strane. Na donji dio peciva premažemo majonezu i stavimo rikolu te pečenu kajganu u paprici. Popržimo šnitu domaćeg špeka i stavimo ga na kajganu, a na špek stavimo šnitu gaude. Popržimo narezane šampinjone na maslinovom ulju s dodatkom soli. Šampinjone stavimo na sir. Na kraju karameliziramo ljubičasti luk. Luk malo osolimo, a nakon što se počeo cakliti, stavimo pola žličice šećera i još malo pržimo miješajući. Luk stavimo na šampinjone, a na kraju još jedan sloj rikole, te majonezu na gornji dio peciva i poklopimo. Sa strane poslužimo klice kupusa sa preprženim domaćim bučinim košticama i pokapamo sa domaćim bučinim uljem.
Tajna punoće okusa je u domaćim međimurskim sastojcima (jaja, luk, slanina, špek, bučine sjemenke i 100% bučino ulje, domaće pecivo od raženog brašna pečeno na listu od kupusa koji daje posebnu aromu). Klice i rikola sendviču daju malo moderniji štih, a bez majoneze je on ionako bezveze. Šareni ringišpil je spreman za vrtnju na Porcijunkulovom!
Servings 1