Šareni ringišpil

ShareTweetSave
1

Napomena: od sastojaka za domaće pecivo izađe oko 10 komada peciva veličine kajzerice. Ostali sastojci potrebni za slaganje sendviča su količine izražene za jedan sendvič.
Kvasac potopimo u malo mlake vode, stavimo prstohvat šećera i sol. Kad se kvasac otopi, umiješamo raženo i pšenično brašno i ostatak vode po potrebi. Umijesimo tijesto i ostavimo ga da se diže. Kad se tijesto dignulo, na pobrašnjenoj podlozi ga razdijelimo na 10 jednakih loptica. Loptice tijesta stavimo u male posudice u koje smo prethodno stavili pamučni rupčić posipan sa brašnom. Ostavimo loptice da se dižu oko 20 minuta.

2

Nakon toga ih lagano istresemo na listove kupusa, koje smo prije pobrašnili. Peciva premažemo bjelanjkom pomiješanim sa malo vode te posipamo sa raznim sjemenkama.

3

Peciva peći otprilike 20-25 minuta na 180 stupnjeva, ovisno o pećnici. Pećnicu ne otvarati. Kada se peciva ohlade, odvojimo listove kupusa i prerežemo ih.

4

Odrežemo kolut crvene paprike širine 3 mm. Razmutimo jedno jaje. U tavi zagrijemo žličicu domaćih slanina. Stavimo kolut na tavu i pritišćemo ga prstima dok ulijevamo jaje kako ne bi iscurilo sa strane. Na donji dio peciva premažemo majonezu i stavimo rikolu te pečenu kajganu u paprici. Popržimo šnitu domaćeg špeka i stavimo ga na kajganu, a na špek stavimo šnitu gaude. Popržimo narezane šampinjone na maslinovom ulju s dodatkom soli. Šampinjone stavimo na sir. Na kraju karameliziramo ljubičasti luk. Luk malo osolimo, a nakon što se počeo cakliti, stavimo pola žličice šećera i još malo pržimo miješajući. Luk stavimo na šampinjone, a na kraju još jedan sloj rikole, te majonezu na gornji dio peciva i poklopimo. Sa strane poslužimo klice kupusa sa preprženim domaćim bučinim košticama i pokapamo sa domaćim bučinim uljem.

5

Tajna punoće okusa je u domaćim međimurskim sastojcima (jaja, luk, slanina, špek, bučine sjemenke i 100% bučino ulje, domaće pecivo od raženog brašna pečeno na listu od kupusa koji daje posebnu aromu). Klice i rikola sendviču daju malo moderniji štih, a bez majoneze je on ionako bezveze. Šareni ringišpil je spreman za vrtnju na Porcijunkulovom!

6

 170 g raženo brašno
 330 g pšenično brašno
 1 kom. kvasac (Digo)
 šećera
 1 žličica sol
 200 ml mlaka voda
 1 kom. bjelanjak
 5 list(a) kupusa
 razne sjemenke (bučine,suncokretove,sezam,lan,chia,kim)
 1 mala glavica ljubičastog luka
 3 kom. šampinjon srednje veličine
 1 lb gauda sir
 1 lb domaći špek
 1 kom. jaje
 1 žličica slanina (međimurska kosana mast)
 1 kom. kolut crvene paprike
 rikola
 klice od kupusa
 domaće međimursko bučino ulje

NAMIRNICE

 170 g raženo brašno
 330 g pšenično brašno
 1 kom. kvasac (Digo)
 šećera
 1 žličica sol
 200 ml mlaka voda
 1 kom. bjelanjak
 5 list(a) kupusa
 razne sjemenke (bučine,suncokretove,sezam,lan,chia,kim)
 1 mala glavica ljubičastog luka
 3 kom. šampinjon srednje veličine
 1 lb gauda sir
 1 lb domaći špek
 1 kom. jaje
 1 žličica slanina (međimurska kosana mast)
 1 kom. kolut crvene paprike
 rikola
 klice od kupusa
 domaće međimursko bučino ulje

Način pripreme

1

Napomena: od sastojaka za domaće pecivo izađe oko 10 komada peciva veličine kajzerice. Ostali sastojci potrebni za slaganje sendviča su količine izražene za jedan sendvič.
Kvasac potopimo u malo mlake vode, stavimo prstohvat šećera i sol. Kad se kvasac otopi, umiješamo raženo i pšenično brašno i ostatak vode po potrebi. Umijesimo tijesto i ostavimo ga da se diže. Kad se tijesto dignulo, na pobrašnjenoj podlozi ga razdijelimo na 10 jednakih loptica. Loptice tijesta stavimo u male posudice u koje smo prethodno stavili pamučni rupčić posipan sa brašnom. Ostavimo loptice da se dižu oko 20 minuta.

2

Nakon toga ih lagano istresemo na listove kupusa, koje smo prije pobrašnili. Peciva premažemo bjelanjkom pomiješanim sa malo vode te posipamo sa raznim sjemenkama.

3

Peciva peći otprilike 20-25 minuta na 180 stupnjeva, ovisno o pećnici. Pećnicu ne otvarati. Kada se peciva ohlade, odvojimo listove kupusa i prerežemo ih.

4

Odrežemo kolut crvene paprike širine 3 mm. Razmutimo jedno jaje. U tavi zagrijemo žličicu domaćih slanina. Stavimo kolut na tavu i pritišćemo ga prstima dok ulijevamo jaje kako ne bi iscurilo sa strane. Na donji dio peciva premažemo majonezu i stavimo rikolu te pečenu kajganu u paprici. Popržimo šnitu domaćeg špeka i stavimo ga na kajganu, a na špek stavimo šnitu gaude. Popržimo narezane šampinjone na maslinovom ulju s dodatkom soli. Šampinjone stavimo na sir. Na kraju karameliziramo ljubičasti luk. Luk malo osolimo, a nakon što se počeo cakliti, stavimo pola žličice šećera i još malo pržimo miješajući. Luk stavimo na šampinjone, a na kraju još jedan sloj rikole, te majonezu na gornji dio peciva i poklopimo. Sa strane poslužimo klice kupusa sa preprženim domaćim bučinim košticama i pokapamo sa domaćim bučinim uljem.

5

Tajna punoće okusa je u domaćim međimurskim sastojcima (jaja, luk, slanina, špek, bučine sjemenke i 100% bučino ulje, domaće pecivo od raženog brašna pečeno na listu od kupusa koji daje posebnu aromu). Klice i rikola sendviču daju malo moderniji štih, a bez majoneze je on ionako bezveze. Šareni ringišpil je spreman za vrtnju na Porcijunkulovom!

6

Šareni ringišpil