
“Prigorske sem gore list”
Ovaj sendvič je dobio ime po jednoj staroj pjesmi,po proljetnom ,samoniklom bilju,bojama,tradiciji mog Prigorja.Neke stvari su uvijek dobre,ne treba im puno,da bi bile još i bolje.U ovom slučaju majoneza i to ova ljuća verzija zaokružuje prošlost i sadašnjost.
Ispecite kruh u konzervi zapremine 800 ml koju namastite mašću pomoću kista .Umijsite dizano tijesto od 30 dkg glatkog brašna,1 dcl blanširane,nasjeckane koprive,2 dcl vode od blanširanja u kojoj ste namočili 3 žlice chia sjemenki i pustili ih da odstoje barem sat vremena,Dodajte i žlicu masti,te jogurta po potrebi.Ovo tijesto možete umijesiti i u pekaču kruha.Kad se tijesto podiglo,stavite ga u limenku,pustite još malo i onda pecite na 180 stupnja C. oko 35 minuta.Kruh malo ostavite u limenci,izvadite i pustite ohladiti.
Pileći file začinite s malo soli,papra,timijana,slatke dimljene i slatke obične paprike.Pecite u poklopljenoj posudi na malo masti,oko pola sata u pećnici.Ako ne koristite mast,zamijenite je uljem .
Pancetu ili špek stavite na vrelu tavu bez masnoće da se ispeče,i postane hrskavo.Ocijedite na upijajućem kuhinjskom ubrusu.
Za pogačice od sira-umutite 1 jaje,3 žlice svježeg sira,2 žlice brašna,te mrvicu soli i 5 žlica latica cvjetova maslačka.Na kistom pouljenoj tavi ispecite dvije pogačice.To je brzo gotovo.
Mješavinu salata operite,posušite,po želji pokapajte s malo limunova soka.
A sad najbolji dio-narežite kruh,na donju šnitu stavite majonezu,te pileći file tanko narezan,pa špek,salatu,pogačicu od sira,majonezu,špek i opet salatu.Redoslijed slaganja i količinu majoneze možete prilagoditi svom ukusu,I,da,svaki je sendvič baš bezveze bez Zvijezda majoneze.
NAMIRNICE
Način pripreme
Ovaj sendvič je dobio ime po jednoj staroj pjesmi,po proljetnom ,samoniklom bilju,bojama,tradiciji mog Prigorja.Neke stvari su uvijek dobre,ne treba im puno,da bi bile još i bolje.U ovom slučaju majoneza i to ova ljuća verzija zaokružuje prošlost i sadašnjost.
Ispecite kruh u konzervi zapremine 800 ml koju namastite mašću pomoću kista .Umijsite dizano tijesto od 30 dkg glatkog brašna,1 dcl blanširane,nasjeckane koprive,2 dcl vode od blanširanja u kojoj ste namočili 3 žlice chia sjemenki i pustili ih da odstoje barem sat vremena,Dodajte i žlicu masti,te jogurta po potrebi.Ovo tijesto možete umijesiti i u pekaču kruha.Kad se tijesto podiglo,stavite ga u limenku,pustite još malo i onda pecite na 180 stupnja C. oko 35 minuta.Kruh malo ostavite u limenci,izvadite i pustite ohladiti.
Pileći file začinite s malo soli,papra,timijana,slatke dimljene i slatke obične paprike.Pecite u poklopljenoj posudi na malo masti,oko pola sata u pećnici.Ako ne koristite mast,zamijenite je uljem .
Pancetu ili špek stavite na vrelu tavu bez masnoće da se ispeče,i postane hrskavo.Ocijedite na upijajućem kuhinjskom ubrusu.
Za pogačice od sira-umutite 1 jaje,3 žlice svježeg sira,2 žlice brašna,te mrvicu soli i 5 žlica latica cvjetova maslačka.Na kistom pouljenoj tavi ispecite dvije pogačice.To je brzo gotovo.
Mješavinu salata operite,posušite,po želji pokapajte s malo limunova soka.
A sad najbolji dio-narežite kruh,na donju šnitu stavite majonezu,te pileći file tanko narezan,pa špek,salatu,pogačicu od sira,majonezu,špek i opet salatu.Redoslijed slaganja i količinu majoneze možete prilagoditi svom ukusu,I,da,svaki je sendvič baš bezveze bez Zvijezda majoneze.