Print opcije:

Pobjednički Burgerić

 1 kockica svježeg kvasca
 1 žličica šećera
 1 žlica pšeničnog glatkog brašna Podravka
 250 ml mlakog mlijeka
 700 g pšeničnog glatkog brašna Podravka
 1 žličica soli
 1 Prašak za pecivo
 50 g maslaca
 150 ml mlijeka
 1 jaje
 lanene ili sezamove sjemenke
 750 g mljevenog junećeg vrata
 sol
 papar
 sir po izboru (ja sam koristila lički škripavac, odlična kombinacija okusa)
 svježe rajčice
 zelena salata
 kiseli krastavci
 2 glavice ljubičastog luka
 1 žličica smeđeg šećera
 1 žličica Aceta Balzamica
 slavonske slanine
 60 g Zvijezda majoneze
 2 žlice Zvijezda kečapa
 1 žlica senfa
 1 režanj češnjaka
 2 kisela krastavca
1

PRIPREMA TIJESTA ZA PECIVA:
1.
Kvasac razmrvite, pomiješajte sa šećerom, žlicom brašna i toplim mlijekom pa pustite da se diže 5 minuta.
2.
Brašnu dodajte sol, prašak za pecivo, omekšali maslac i dignuti kvasac te s toplim mlijekom zamijesite glatko tijesto. Tijesto pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže dok se volumen ne udvostruči.
3.
Dignuto tijesto premijesite i razdijelite na 9 dijelova te oblikujte okrugle kruščiće. Posložite ih na lim, premažite razmućenim jajetom i pospite sjemenkama.
4.
Kruščiće pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta.

2

PRIPREMA MESA:
Meso je potrebno jednom samljeti kroz mašinu za mljevenje mesa. Neka vam omjer mesa i masnoće bude 80:20 kako burger ne bi bio suh. Najbolje je uzeti dio vrata jer ima dovoljno masnoće koja će spriječiti sušenje mesa.
Oblikujte burgere, pazite pritom da vam burger bude malo veći od peciva. U procesu prženje će se meso skupiti, a ne želimo da bude manje od veličine peciva. Neka vam mini burger teži 70 grama. Ako radite standardne burgere tada je idealna težina svakog 140-170 grama.
Svakom burgeru prstom utisnite udubinu u sredini. Ovako ćete spriječiti pretjerano skupljanje mesa.
Meso je potrebno dobro posoliti ( doslovno ga dobro posolite) i popapriti s obje strane i staviti na grill tavu. Manje burgere pecite 3 minute a veće 4-5 minuta sa svake strane.
Kada okrenete burger, na vrh stavite fetu sira. Sir se treba potpuno otopiti. Ja burger sa sirom poklopim poklopcem, na taj se način sir brže rastopi.

3

PRIPREMA SLANINE I KARAMELIZIRANOG LUKA:
karamelizirani luk ( ljubičasti luk iskidajte na rezance, pržite na umjerenoj vatri dok ne postane staklast. Dodajte žličicu smeđeg šećera i žličicu aceta balzamica. Na laganoj vatri karamelizirajte luk uz stalno miješanje. Nakon 15 minuta smjesa bi trebala biti gotova. Karamelizirani luk će poprimiti tamnu boju. Neka vatra bude lagana, u protivnom će izgoriti.
grillana slanina ( fetu slanine pržite na grill tavi po minutu sa svake strane)

4

PRIPREMA BURGER UMAKA:
60 g majoneze
2 žlice kečapa
1 žlica senfa
1 režanj češnjaka
2 kisela krastavca
Krastavce i češnjak usitnite, stavite sve sastojke u blender i kratko izblendajte. Umak ohladite prije posluživanja.

5

Nakon što peciva izvadimo iz pećnice i netom prije slaganja sendviča, prerežemo pecivo po širini na pola i svaku polovicu stavimo malo na tavu na kojoj se peklo meso da upije sos i poprimi zlatnu boju po površini. Zatim slažemo burger, na donji dio peciva ide burger umak, pa salata, pa svježa rajčica, zatim kiseli krastavci, meso s otopljenom šnitom sira, slanina i karamelizirani luk, prije stavljanja gornjeg dijela peciva jos stavimo burger umaka. I voila! Za kraj burgerić možemo probosti drvenim štapićem za ražnjić da nam stoji uspravno i bude stabilniji. Dobar tek i nadam se da će Vam se svidjeti! ????

Nutrition Facts

Servings 1