Neretvanska Lađa je simbol izdržljivosti i čvrstoće, usprkos teretu koji je često nosila sa sobom...izgledom krhka, poput cvijeta nektarine koju vidimo na tanjuru, izdržala je sve otpore riječnih i morskih voda. Prehranila je mnoge obitelji uz Neretvu, ali i obližne otoke na Jadranskom moru. Njoj u čast, i danas se održava poznati maraton. Kruh ispod peke, uz jadranske kozice i smokve uz Zvijezda majonezu, za mene boljih mirisa i okusa djetinjstva, te sjećanja na didu - jednostavno nema...
Za kruh pomiješati suhe sastojke, postupno dodajući vodu, te umijesiti kruh. Ostaviti da se udvostruči, te ga ispeći u prethodno pripremljenoj žarovki.
Remulada od jadranskih kozica:
150 gr Zvijezda majoneze, 250 gr kratko prokuhanih Jadranskih kozica, 2 Zvijezda kisela krastavca, 1 punu žličicu kapara kratko isjeckati u sjeckalici. Neka ostanu krupniji komadići. Po želji dodatno posoliti, imajući u vidu da su kapare slane.
Dresing od smokava:
1 puna žlica džema od smokava, razrijeđena s malo vode, 2 žlice Zvijezda maslinovog ulja, 2 žlice Zvijezda aceto balsamico, 1 žličica dijon senfa, sol i papar po želji. Sve zajedno promučkati u staklenci.
Kruh obilno premazati remuladom, poslagati svježi matovilac, preliti dresingom od smokava, te poslagati rajčice. I na kraju, uživati u savršenom spoju jednostavnosti, tradicije i iznimnih okusa.
Servings 1