Lady Yum

ShareTweetSave
1

Lady Yum, koja je nastala sasvim slučajno, u trenutku inspiracije, predstavlja još jedan spoj minimalizma bogatog okusa. No, ovoga puta, odlučila sam se za izradu vlastitih peciva – mekana i mirisna peciva s kurkumom, maslacem i sjemenkama.

2

U manju zdjelu dodajemo šećer i svježi kvasac te malo mlakog mlijeka i dobro razmutimo te ostavimo po strani. Za to vrijeme u drugoj većoj zdjeli pomiješamo brašno, sol, kurkumu zatim dodajemo mješavinu mlakog mlijeka i vode, ulje te kvasac. Sastojke ručno mijesimo (najmanje 25min) sve dok smjesa ne postane kompaktna, glatka i svilenkasta pod prstima (u slučaju da je previše ljepljiva i/ili mekana dodajemo brašno, ali pomalo jer previše brašna učinit će tijesto tvrdim).
Tijesto uvaljamo u rolat te na jednake dijelove ga režemo i oblikujemo okrugla peciva srednje veličine (dovoljno za 8 komada). Peciva poslažemo na prethodno obložen papirom za pečenje pleh i ostavimo ih da odstoje 15min. Nakon toga, premažemo ih bjelanjkom, na svako pecivo stavimo listić maslaca, pospemo sjemenkama i himalajskom soli (po želji) te ih stavimo u hladnu pećnicu i tek kada su peciva unutra pećnicu uključujemo na 200C i pečemo oko 35min.

3

Prije nego će peciva biti gotova, 15-ak minuta pred kraj, pripremamo smjesu za popečke. U sjeckalicu dodajemo pileći file, svježi vlasac i peršin, jaje, maslinovo ulje, krušne mrvice, sol i papar. Usitnimo te od oblikujemo popečke srednje veličine (dovoljno za 6 komada). Pleh obložimo papirom za pečenje te poslažemo popečke. Kada su peciva gotova u već zagrijanu pećnicu stavljamo popečke te ih pečemo 35min s tim da ih nakon prvih 20-ak min okrenemo na drugu stranu.

4

U međuvremenu pripremamo preostale komponente za sendvič. Započnimo prvo s izradom pesta. U blender ili sjeckalicu dodamo svježi list korijandera, bademe, češnjak, maslinovo ulje, sok svježe cijeđene limete te sol i papar, izblendamo i pesto je spreman.
U manjoj zdjeli također pomiješamo majonezu s grčkim jogurtom.
Kada su popečci gotovi izvadimo ih van te ostavimo da se kratko ohlade.
Za to vrijeme rukolu i salatinu operemo i lagano posušimo, krastavac operemo i naražemo po dužinu na tanke ploške, avokado ogulimo i također narežemo na ploške.

5

Pecivo prerežmo na pola, na jednu polovicu slažemo rukolu i salatinu, stavljamo popečak, zatim svježi krastavac, avokado te na kraju dodajemo majonezu s grčkim jogurtom i pesto pa poklopimo s drugom polovicom peciva.

6

Dobar tek!

7

8

 1 žličica šećer
 2 žlice mlako mlijeko
 20 g svježi kvasac
 500 g brašno (T850)
 1 žličica himalajska sol
 1 žličica kurkuma
 100 ml ulje
 130 ml mlako mlijeko
 130 ml mlaka voda
 1 kom. jaje (samo bjelanjak)
 15 g maslac
 2 žlice sjmenke crni sezam i zlatni lan (ili bilo koje druge po želji)
 himalajska sol za posipanje (po želji)
 400 g pileći file (bez kosti i kože)
 1 žlica svježi vlasac (sitno nasjeckan)
 1 žlica svježi peršin (sitno nasjeckan)
 3 žlice maslinovo ulje
 2 žlice krušne mrvice
 sol i papar
 ½ kom. zreli avokado
 ½ kom. svježi krastavac
 1 cup rukola i salatina (miješano)
 2 žlice Zvijezda majoneza
 1 žlica grčki jogurt
 1 cup svježi list korijandera
 1 kom. češanj češnjaka (manji)
 3 žlice maslinovo ulje
 sol i papar
  cup badem
 1 žličica svježe cijeđeni sok limete (ili prema ukusu)

NAMIRNICE

 1 žličica šećer
 2 žlice mlako mlijeko
 20 g svježi kvasac
 500 g brašno (T850)
 1 žličica himalajska sol
 1 žličica kurkuma
 100 ml ulje
 130 ml mlako mlijeko
 130 ml mlaka voda
 1 kom. jaje (samo bjelanjak)
 15 g maslac
 2 žlice sjmenke crni sezam i zlatni lan (ili bilo koje druge po želji)
 himalajska sol za posipanje (po želji)
 400 g pileći file (bez kosti i kože)
 1 žlica svježi vlasac (sitno nasjeckan)
 1 žlica svježi peršin (sitno nasjeckan)
 3 žlice maslinovo ulje
 2 žlice krušne mrvice
 sol i papar
 ½ kom. zreli avokado
 ½ kom. svježi krastavac
 1 cup rukola i salatina (miješano)
 2 žlice Zvijezda majoneza
 1 žlica grčki jogurt
 1 cup svježi list korijandera
 1 kom. češanj češnjaka (manji)
 3 žlice maslinovo ulje
 sol i papar
  cup badem
 1 žličica svježe cijeđeni sok limete (ili prema ukusu)

Način pripreme

1

Lady Yum, koja je nastala sasvim slučajno, u trenutku inspiracije, predstavlja još jedan spoj minimalizma bogatog okusa. No, ovoga puta, odlučila sam se za izradu vlastitih peciva – mekana i mirisna peciva s kurkumom, maslacem i sjemenkama.

2

U manju zdjelu dodajemo šećer i svježi kvasac te malo mlakog mlijeka i dobro razmutimo te ostavimo po strani. Za to vrijeme u drugoj većoj zdjeli pomiješamo brašno, sol, kurkumu zatim dodajemo mješavinu mlakog mlijeka i vode, ulje te kvasac. Sastojke ručno mijesimo (najmanje 25min) sve dok smjesa ne postane kompaktna, glatka i svilenkasta pod prstima (u slučaju da je previše ljepljiva i/ili mekana dodajemo brašno, ali pomalo jer previše brašna učinit će tijesto tvrdim).
Tijesto uvaljamo u rolat te na jednake dijelove ga režemo i oblikujemo okrugla peciva srednje veličine (dovoljno za 8 komada). Peciva poslažemo na prethodno obložen papirom za pečenje pleh i ostavimo ih da odstoje 15min. Nakon toga, premažemo ih bjelanjkom, na svako pecivo stavimo listić maslaca, pospemo sjemenkama i himalajskom soli (po želji) te ih stavimo u hladnu pećnicu i tek kada su peciva unutra pećnicu uključujemo na 200C i pečemo oko 35min.

3

Prije nego će peciva biti gotova, 15-ak minuta pred kraj, pripremamo smjesu za popečke. U sjeckalicu dodajemo pileći file, svježi vlasac i peršin, jaje, maslinovo ulje, krušne mrvice, sol i papar. Usitnimo te od oblikujemo popečke srednje veličine (dovoljno za 6 komada). Pleh obložimo papirom za pečenje te poslažemo popečke. Kada su peciva gotova u već zagrijanu pećnicu stavljamo popečke te ih pečemo 35min s tim da ih nakon prvih 20-ak min okrenemo na drugu stranu.

4

U međuvremenu pripremamo preostale komponente za sendvič. Započnimo prvo s izradom pesta. U blender ili sjeckalicu dodamo svježi list korijandera, bademe, češnjak, maslinovo ulje, sok svježe cijeđene limete te sol i papar, izblendamo i pesto je spreman.
U manjoj zdjeli također pomiješamo majonezu s grčkim jogurtom.
Kada su popečci gotovi izvadimo ih van te ostavimo da se kratko ohlade.
Za to vrijeme rukolu i salatinu operemo i lagano posušimo, krastavac operemo i naražemo po dužinu na tanke ploške, avokado ogulimo i također narežemo na ploške.

5

Pecivo prerežmo na pola, na jednu polovicu slažemo rukolu i salatinu, stavljamo popečak, zatim svježi krastavac, avokado te na kraju dodajemo majonezu s grčkim jogurtom i pesto pa poklopimo s drugom polovicom peciva.

6

Dobar tek!

7

8

Lady Yum