Kraljevski sendvič “Tomislav”

ShareTweetSave
1

Najbolji Hrvatski sendvic je dakako KRALJEVSKI SENDVIC "TOMISLAV" cija receptura datira jos od stoljeca sedmog a navodno ga je jako volio i sam hrvatski kralj premda je uvijek govorio "ma nesto mi tu jos fali" a to se kod nas sluzbeno pocelo proizvoditi tek u proslom stoljecu. U ona davna vremena kad nije bilo lizika ,bageta, zemlja, briosa...sendvici su se radili od lepinja. Danas tako razrezanu lepinju obilno namazemo sa obadvije strane Zvjezda salatnom majonezom ili nekom drugom iz siroke palete Zvjezda majoneza te to posipamo cili prahom ili slatkom paprikom po zelji sto vam pase. Tada se na donji dio stavlja dalmatinska misancija prethodno kratko prokuhana u slanom ohladjena i masjeckana a poceli smo je koristiti od stoljeca 7. Na to ide 4 do 5 kriska poznatog češnjaka iz Ljubitovice ili Prapratnice narezano na listice. Na to stavljamo 200 gr. dimljenog lososa (ako nema za silu moze dimljena pastrva,skusa,saran pa cak i tuna iz konzerve) te se na to stave 3 kuhana jaja na listice i konacno se poklopi sa vec namazanim gornjim djelom Zvijezda majonezom. Kako se radi o kraljevskom sendvicu i odrasli ga moze tesko savladat a nekamoli dame. I ne samo zbog toga on se tada razreze na pola da bi se lakse konzumirao ali i radi toga da se dobro umota u alu foliju i stavi u hladnjak da se dobro "spajsa" da se prozmu mirisi i okus , na par sati moze i preko noci pa i duze ,ali ga 1h prije konzumacije vadimo. Prednosti sendvica nase stare recepture i domacih sastojaka je sto je dodan i glavni sastojak za poboljsanje okusa ZVJEZDA MAJONEZE raznih vrsta koje otezavaju da se sastojci sendvica ne razlete (zato je i u foliji koju ne uklanjamo potpono kod pocetka konzumacije) te ujedno sve lakse klizi niz grlo a poslije je dodatni uzitak polizat foliju i prste od Zvjezda majoneza. U tom sendvicu danas mogu uzivati i oni koji nemaju plave krvi ali znaju sto je ZVIJEZDA okus. Da i za dobar sendvic je oduvjek trebala dobra veza a nju ........

 1 Lepinja
 1 Zvijezda salatna majoneza
 1 žličica Čili prah ili slatka paprika
 300 g Dalmatinska mišancija
 5 kriška Češnjak
 200 g Dimljeni losos
 3 Tvrdo kuhana jaja

NAMIRNICE

 1 Lepinja
 1 Zvijezda salatna majoneza
 1 žličica Čili prah ili slatka paprika
 300 g Dalmatinska mišancija
 5 kriška Češnjak
 200 g Dimljeni losos
 3 Tvrdo kuhana jaja

Način pripreme

1

Najbolji Hrvatski sendvic je dakako KRALJEVSKI SENDVIC "TOMISLAV" cija receptura datira jos od stoljeca sedmog a navodno ga je jako volio i sam hrvatski kralj premda je uvijek govorio "ma nesto mi tu jos fali" a to se kod nas sluzbeno pocelo proizvoditi tek u proslom stoljecu. U ona davna vremena kad nije bilo lizika ,bageta, zemlja, briosa...sendvici su se radili od lepinja. Danas tako razrezanu lepinju obilno namazemo sa obadvije strane Zvjezda salatnom majonezom ili nekom drugom iz siroke palete Zvjezda majoneza te to posipamo cili prahom ili slatkom paprikom po zelji sto vam pase. Tada se na donji dio stavlja dalmatinska misancija prethodno kratko prokuhana u slanom ohladjena i masjeckana a poceli smo je koristiti od stoljeca 7. Na to ide 4 do 5 kriska poznatog češnjaka iz Ljubitovice ili Prapratnice narezano na listice. Na to stavljamo 200 gr. dimljenog lososa (ako nema za silu moze dimljena pastrva,skusa,saran pa cak i tuna iz konzerve) te se na to stave 3 kuhana jaja na listice i konacno se poklopi sa vec namazanim gornjim djelom Zvijezda majonezom. Kako se radi o kraljevskom sendvicu i odrasli ga moze tesko savladat a nekamoli dame. I ne samo zbog toga on se tada razreze na pola da bi se lakse konzumirao ali i radi toga da se dobro umota u alu foliju i stavi u hladnjak da se dobro "spajsa" da se prozmu mirisi i okus , na par sati moze i preko noci pa i duze ,ali ga 1h prije konzumacije vadimo. Prednosti sendvica nase stare recepture i domacih sastojaka je sto je dodan i glavni sastojak za poboljsanje okusa ZVJEZDA MAJONEZE raznih vrsta koje otezavaju da se sastojci sendvica ne razlete (zato je i u foliji koju ne uklanjamo potpono kod pocetka konzumacije) te ujedno sve lakse klizi niz grlo a poslije je dodatni uzitak polizat foliju i prste od Zvjezda majoneza. U tom sendvicu danas mogu uzivati i oni koji nemaju plave krvi ali znaju sto je ZVIJEZDA okus. Da i za dobar sendvic je oduvjek trebala dobra veza a nju ........

Kraljevski sendvič “Tomislav”