CROasian

ShareTweetSave
1

CROasian, spoj hrvatske i azijske kuhinje u veganskom sendviču.
Ne znam jeste li već čuli za onigirazu? Sushi sendvič?

Ja sam ga ovog puta pripremila umotanog u nori alge, sushi rižu zamijenila sam sa smeđom kako bi dobio još veću nutritivnu moć, pripremila sam savršene burgere od šampinjona, ukiselila luk baš za ovaj sendvič, ispirjala najfinije Varaždinsko zelje, dodala malo zelene boje u obliku špinata i ubacila najfiniju vegansku majonezu koju sam pomiješala sa dimljenom paprikom. Mljac!

2

Započnimo sa izradom burgera.

3

Luk nasjeckajte na sitne kockice, pa ga stavite u tavu na zagrijano ulje. Posolite i poklopite, pa dinstajte na laganoj vatri. Sve dok se ne počne raspadati.

4

Zatim na luk dodajte šampinjone, koje ste očistili i nasjeckali na listiće.
Dinstajte dok sva tekućina ne ispari.

5

U blender dodajte sjemenke suncokreta, zobene pahuljice, kopar, dimljenu papriku i smjesu šampinjona sa lukom.
Sve kratko izblendajte, ali neka ostane komadića, na taj način tekstura će biti zanimljivija i ukusnija.
Po potrebi dodajte još soli.

6

Ja sam burgere radila po mjeri malog četvrtaskog kalupa, ali oni mogu biti i okrugli, kako god je vama draže.

7

Smjesu podijelite na četiri jednaka dijela, željenog oblika i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 °C oko 20-ak minuta.
Kada poprime lijepu boju, gotovi su.

8

Dok se burgeri peku, pripremite ukiseljeni luk i Varaždinski kupus.

9

Luk očistite i narežite na tanko, uz pomoć oštrog noža ili mandoline.

10

Na vatri zagrijte sol i šećer sa octom, tek toliko da se sol i šećer otope, pa prelijte preko luka, poklopite i ostavite da se okusi prožmu minimalno pola sata.
Ovo je idealno napraviti malo unaprijed, čak i koji dan ranije.

11

Varaždinski kupus stavite u tavu na zagrijano ulje, pa dinstajte na laganoj vatri kako bi kupus omekšao i pustio tekućinu.
Kada gotovo sva tekućina ispari i kupus bude željene tvrdoće, dodajte šećer i pojačajte vatru kako bi se šećer otopio i kupus uz pomoć njega fino karamelizirao.

12

Rižu skuhajte u slanoj vodi i ocijedite.
Omegol majonezu pomiješajte sa dimljenom paprikom.

13

Započnimo sa slaganjem burgera.

14

Na jedan list nori alge stavite malo riže, pa dodajte dinstani kupus, burger, majonezu pomiješanu sa dimljenom paprikom, špinat, ukiseljeni luk i završite sa rižom.
Zamotajte uz pomoć plastične folije kako bi dobili ljepši presjek.

 4 nori alge
 250 g šampinjona
 1 mala glavica crvenog luka
 35 g sjemenki suncokreta
 45 g zobenih pahuljica
 ½ žličica suhog kopra
 ½ žličica dimljene paprike
 ¼ žličica soli
 ulje za premazivanje
 200 Varaždinskog kiselog kupusa
 1 žlica ulja
 ½ žličica smeđeg šećera
 1 mala glavica ljubičastog luka
 125 ml jabučnog octa
 1 žlica smeđeg šećera
 1 ½ žličica soli
 200 g kuhane smeđe riže
 par listova svježeg špinata
 1 žličica dimljene paprike

NAMIRNICE

 4 nori alge
 250 g šampinjona
 1 mala glavica crvenog luka
 35 g sjemenki suncokreta
 45 g zobenih pahuljica
 ½ žličica suhog kopra
 ½ žličica dimljene paprike
 ¼ žličica soli
 ulje za premazivanje
 200 Varaždinskog kiselog kupusa
 1 žlica ulja
 ½ žličica smeđeg šećera
 1 mala glavica ljubičastog luka
 125 ml jabučnog octa
 1 žlica smeđeg šećera
 1 ½ žličica soli
 200 g kuhane smeđe riže
 par listova svježeg špinata
 1 žličica dimljene paprike

Način pripreme

1

CROasian, spoj hrvatske i azijske kuhinje u veganskom sendviču.
Ne znam jeste li već čuli za onigirazu? Sushi sendvič?

Ja sam ga ovog puta pripremila umotanog u nori alge, sushi rižu zamijenila sam sa smeđom kako bi dobio još veću nutritivnu moć, pripremila sam savršene burgere od šampinjona, ukiselila luk baš za ovaj sendvič, ispirjala najfinije Varaždinsko zelje, dodala malo zelene boje u obliku špinata i ubacila najfiniju vegansku majonezu koju sam pomiješala sa dimljenom paprikom. Mljac!

2

Započnimo sa izradom burgera.

3

Luk nasjeckajte na sitne kockice, pa ga stavite u tavu na zagrijano ulje. Posolite i poklopite, pa dinstajte na laganoj vatri. Sve dok se ne počne raspadati.

4

Zatim na luk dodajte šampinjone, koje ste očistili i nasjeckali na listiće.
Dinstajte dok sva tekućina ne ispari.

5

U blender dodajte sjemenke suncokreta, zobene pahuljice, kopar, dimljenu papriku i smjesu šampinjona sa lukom.
Sve kratko izblendajte, ali neka ostane komadića, na taj način tekstura će biti zanimljivija i ukusnija.
Po potrebi dodajte još soli.

6

Ja sam burgere radila po mjeri malog četvrtaskog kalupa, ali oni mogu biti i okrugli, kako god je vama draže.

7

Smjesu podijelite na četiri jednaka dijela, željenog oblika i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 °C oko 20-ak minuta.
Kada poprime lijepu boju, gotovi su.

8

Dok se burgeri peku, pripremite ukiseljeni luk i Varaždinski kupus.

9

Luk očistite i narežite na tanko, uz pomoć oštrog noža ili mandoline.

10

Na vatri zagrijte sol i šećer sa octom, tek toliko da se sol i šećer otope, pa prelijte preko luka, poklopite i ostavite da se okusi prožmu minimalno pola sata.
Ovo je idealno napraviti malo unaprijed, čak i koji dan ranije.

11

Varaždinski kupus stavite u tavu na zagrijano ulje, pa dinstajte na laganoj vatri kako bi kupus omekšao i pustio tekućinu.
Kada gotovo sva tekućina ispari i kupus bude željene tvrdoće, dodajte šećer i pojačajte vatru kako bi se šećer otopio i kupus uz pomoć njega fino karamelizirao.

12

Rižu skuhajte u slanoj vodi i ocijedite.
Omegol majonezu pomiješajte sa dimljenom paprikom.

13

Započnimo sa slaganjem burgera.

14

Na jedan list nori alge stavite malo riže, pa dodajte dinstani kupus, burger, majonezu pomiješanu sa dimljenom paprikom, špinat, ukiseljeni luk i završite sa rižom.
Zamotajte uz pomoć plastične folije kako bi dobili ljepši presjek.

CROasian