Četiri strane Lijepe naše

ShareTweetSave
1

Što to moje uši čuju, Zvijezda traži pravi hrvatski sendvič. : )

Ako je u pitanju hrvatski sendvič, treba mu pristupiti sa puno ljubavi.
Potrebno je istražiti, što to naša domovina nudi. Vjerujem da nudi puno više od sendviča sa salamom i sirom. Hrvatska ima mnoštvo namirnica po kojima je poznata, potrebno je proučiti koje su to namirnice, u cijelu priču ubaciti malo mašte, malo znanja i puno truda. Potrebno je osmisliti idealan sendvič, biti siguran da se sve namirnice međusobno slažu i da će ljudima koji ga probaju biti pravi gušt pojesti ga.
Ove namirnice iako će možda nekima biti ne spojive, vjerujte mi itekako su spojive, tko ne vjeruje neka obavezno pokuša napraviti! : )

Zašto "Četiri strane Lijepe naše"?
A zašto ne? : )

Pršut od crne slavonske svinje – istok
Tartufi- zapad
Međimurski kruh- sjever
Hobotnica – jug

Sendvič započinjemo sa izradom tijesta za naša peciva. Koristiti ćemo tijesto poznatog Međimurskog kukuruznog kruha.

MEĐIMURSKI KUKURUZNI KRUH
• 2000 g kukuruznog brašna
• 200 g raženog oštrog brašna
• 50 g kvasca
• 1 litra kipuće vode
• mast

Priprema
Kukuruzno brašno se prosije u posudu, gdje će se mijesiti kruh te prelije kipućom vodom. Kada se ohladi, doda se prosijano raženo brašno. Zatim se doda u hladnoj vodi (0,5 dl) otopljeni kvasac. Dobro se premijesi.
Nakon toga se prekrije platnenom salvetom i ostavi 15-20 minuta da odstoji. Potom se ponovo premijesi, pošto su nama potrebna peciva prerezat ćemo dio tijesto na nekoliko dijelova i oblikovati peciva, ( od ostatka izraditi kruh ) te staviti peći.

Dok čekamo da se peciva ispeku pripremamo pljeskavice od hobotnice.

1. Ječam skuhati u blago posoljenoj kipućoj vodi, ocijediti ga, isprati pod hladnom vodom i ostaviti sa strane da se ohladi.
2. Krakove hobotnice sitno nasjeckati (naravno hobotnicu prije skuhamo, ima raznih načina svako neka izabere onaj koji mu se čini najboljim), pa ih prebaciti u posudu.
Dodati ohlađeni ječam, ocijeđeni kukuruz, nasjeckani peršin, posoliti, popapriti i izmiješati.
Dodati jaje, žumanjak, malo naribanog muškatnog oraščića, krušne mrvice i ponovno dobro izmiješati.
3. Od dobivene smjese oblikovati 4 pljeskavice. Oblikovane pljeskavice uroniti u krušne mrvice sa svih strana.
4. Ovako pripremljene pljeskavice ispeći s obje strane u dobro zagrijanoj tavi na maslinovom ulju. Kad su pečene izvaditi ih na papirnati ubrus i ostaviti na toplom.

5. Dok se pljeskavice odmaraju u zagrijanu tavu staviti maslinovo ulje s maslacem i sitno sjeckani češnjak, nakon toga cherry rajčice narezane na četvrtine.
6. Popeći nekoliko minuta, a zatim zaliti sa malo bijelog vina i lagano kuhati da alkohol ispari.
7. Kada je alkohol ispario, dodamo pršut od crne slavonske svinje rezan na trakice, rikulu i popapriti.
Sve skupa kratko miješati da se sastojci povežu.
8. Napraviti kreker od parmezana. Dakle 40g parmezana oblikovanog u krug ispeći na suhoj tavi. Dobit ćemo ogličan hrskavi zalogaj za ovaj sendvič.

Možemo početi sa slaganjem sendviča : )

-> donji dio peciva premažemo Zvijezda salatnom majonezom
-> stavimo pljeskavicu od hobotnice
-> fetu Kordunskog dimljenog sira
-> nadjev od rikule, cherry rajčica i pršuta
-> pospemo sa 2-3 nasjeckana oraha
-> kreker od parmezana
-> gornji dio peciva premažemo namazom pripravljenim od istarskog bijelog tartufa, sira, vrhnja i maslaca koji podiže ovaj sendvič na novu razinu

Obična hobotnica - najveći jadranski glavonožac. Možemo je naći po cijelom Jadranu.
Ječam - posebna, dobra hrvatska priča.
Pršut od crne slavonske svinje - odlična, nešto novija Hrvatska delikatesa.
Međimurski kruh - poznati kruh sa sjevera hrvatske, spravljen od međimurskog kukuruznog brašna.
Istarski bijeli tartuf - jedan je od najcjenjenijih u svijetu, a gurmanima i kulinarskim znalcima sve privlačniji postaju i crni tartufi.
Hrvatska maslinova ulja - među najboljima su na svijetu, za što postoji mnogo dokaza.
Na primjer, 2014. su četiri maslinova ulja iz Dalmacije uvrštena među najbolja na svijetu.
Tu je i nagrađivani Kordunski sir - tvrdi dimljeni kravlji sir.

Definitivno najbolji prikaz Hrvatske u samo jednom sendviču. : )

 400 g hobotnica (krakovi)
 50 g ječam
 1 kom. jaje i žumanjak
 3 žlice krušne mrvice
 ½ vezice peršina
 malo vegete i muškatnog oraščića
 2 kom. češnjak
 6 kom. cherry rajčica
 1 cup rikule
 3 fete pršuta nasjeckanog na trakice
 Kordunskog dimljenog sira
 sol,papar
 kukuruznog brašna
 raženo oštro brašno
 kvasac i mast
 namaz od istarskih tartufa
 pršut od crne slavonske svinje
 40 g parmezan

NAMIRNICE

 400 g hobotnica (krakovi)
 50 g ječam
 1 kom. jaje i žumanjak
 3 žlice krušne mrvice
 ½ vezice peršina
 malo vegete i muškatnog oraščića
 2 kom. češnjak
 6 kom. cherry rajčica
 1 cup rikule
 3 fete pršuta nasjeckanog na trakice
 Kordunskog dimljenog sira
 sol,papar
 kukuruznog brašna
 raženo oštro brašno
 kvasac i mast
 namaz od istarskih tartufa
 pršut od crne slavonske svinje
 40 g parmezan

Način pripreme

1

Što to moje uši čuju, Zvijezda traži pravi hrvatski sendvič. : )

Ako je u pitanju hrvatski sendvič, treba mu pristupiti sa puno ljubavi.
Potrebno je istražiti, što to naša domovina nudi. Vjerujem da nudi puno više od sendviča sa salamom i sirom. Hrvatska ima mnoštvo namirnica po kojima je poznata, potrebno je proučiti koje su to namirnice, u cijelu priču ubaciti malo mašte, malo znanja i puno truda. Potrebno je osmisliti idealan sendvič, biti siguran da se sve namirnice međusobno slažu i da će ljudima koji ga probaju biti pravi gušt pojesti ga.
Ove namirnice iako će možda nekima biti ne spojive, vjerujte mi itekako su spojive, tko ne vjeruje neka obavezno pokuša napraviti! : )

Zašto "Četiri strane Lijepe naše"?
A zašto ne? : )

Pršut od crne slavonske svinje – istok
Tartufi- zapad
Međimurski kruh- sjever
Hobotnica – jug

Sendvič započinjemo sa izradom tijesta za naša peciva. Koristiti ćemo tijesto poznatog Međimurskog kukuruznog kruha.

MEĐIMURSKI KUKURUZNI KRUH
• 2000 g kukuruznog brašna
• 200 g raženog oštrog brašna
• 50 g kvasca
• 1 litra kipuće vode
• mast

Priprema
Kukuruzno brašno se prosije u posudu, gdje će se mijesiti kruh te prelije kipućom vodom. Kada se ohladi, doda se prosijano raženo brašno. Zatim se doda u hladnoj vodi (0,5 dl) otopljeni kvasac. Dobro se premijesi.
Nakon toga se prekrije platnenom salvetom i ostavi 15-20 minuta da odstoji. Potom se ponovo premijesi, pošto su nama potrebna peciva prerezat ćemo dio tijesto na nekoliko dijelova i oblikovati peciva, ( od ostatka izraditi kruh ) te staviti peći.

Dok čekamo da se peciva ispeku pripremamo pljeskavice od hobotnice.

1. Ječam skuhati u blago posoljenoj kipućoj vodi, ocijediti ga, isprati pod hladnom vodom i ostaviti sa strane da se ohladi.
2. Krakove hobotnice sitno nasjeckati (naravno hobotnicu prije skuhamo, ima raznih načina svako neka izabere onaj koji mu se čini najboljim), pa ih prebaciti u posudu.
Dodati ohlađeni ječam, ocijeđeni kukuruz, nasjeckani peršin, posoliti, popapriti i izmiješati.
Dodati jaje, žumanjak, malo naribanog muškatnog oraščića, krušne mrvice i ponovno dobro izmiješati.
3. Od dobivene smjese oblikovati 4 pljeskavice. Oblikovane pljeskavice uroniti u krušne mrvice sa svih strana.
4. Ovako pripremljene pljeskavice ispeći s obje strane u dobro zagrijanoj tavi na maslinovom ulju. Kad su pečene izvaditi ih na papirnati ubrus i ostaviti na toplom.

5. Dok se pljeskavice odmaraju u zagrijanu tavu staviti maslinovo ulje s maslacem i sitno sjeckani češnjak, nakon toga cherry rajčice narezane na četvrtine.
6. Popeći nekoliko minuta, a zatim zaliti sa malo bijelog vina i lagano kuhati da alkohol ispari.
7. Kada je alkohol ispario, dodamo pršut od crne slavonske svinje rezan na trakice, rikulu i popapriti.
Sve skupa kratko miješati da se sastojci povežu.
8. Napraviti kreker od parmezana. Dakle 40g parmezana oblikovanog u krug ispeći na suhoj tavi. Dobit ćemo ogličan hrskavi zalogaj za ovaj sendvič.

Možemo početi sa slaganjem sendviča : )

-> donji dio peciva premažemo Zvijezda salatnom majonezom
-> stavimo pljeskavicu od hobotnice
-> fetu Kordunskog dimljenog sira
-> nadjev od rikule, cherry rajčica i pršuta
-> pospemo sa 2-3 nasjeckana oraha
-> kreker od parmezana
-> gornji dio peciva premažemo namazom pripravljenim od istarskog bijelog tartufa, sira, vrhnja i maslaca koji podiže ovaj sendvič na novu razinu

Obična hobotnica - najveći jadranski glavonožac. Možemo je naći po cijelom Jadranu.
Ječam - posebna, dobra hrvatska priča.
Pršut od crne slavonske svinje - odlična, nešto novija Hrvatska delikatesa.
Međimurski kruh - poznati kruh sa sjevera hrvatske, spravljen od međimurskog kukuruznog brašna.
Istarski bijeli tartuf - jedan je od najcjenjenijih u svijetu, a gurmanima i kulinarskim znalcima sve privlačniji postaju i crni tartufi.
Hrvatska maslinova ulja - među najboljima su na svijetu, za što postoji mnogo dokaza.
Na primjer, 2014. su četiri maslinova ulja iz Dalmacije uvrštena među najbolja na svijetu.
Tu je i nagrađivani Kordunski sir - tvrdi dimljeni kravlji sir.

Definitivno najbolji prikaz Hrvatske u samo jednom sendviču. : )

Četiri strane Lijepe naše