Čarolija Lijepe Naše

ShareTweetSave
1

DOMAĆE PECIVO (KLIPIĆ):
Od pomiješanog glatkog i pirovog brašna, dignutog svježeg kvasca, pola decilitra suncokretovog ulja, žličice soli i toplog mlijeka zamijesiti dizano tijesto za domaće pecivo. Staviti tijesto na toplo da se digne cca 45 min. Nakon što se tijesto diglo (udvostručilo), razvaljati u obliku pravokutnika dimenzija cca 20 x 40 cm, rolati tako da se povlači prema van - oblikovati ga u veliki klipić. Premazati žumanjkom te staviti peći na 220 stupnjeva C, 15 minuta. Kad se ohladi, pecivo prerezati po sredini.

NAMAZ OD BUČINIH KOŠTICA I MENTE:
Bučine koštice tostirati u tavi bez ulja 2-3 minute. U blender staviti listove mente, tostirane koštice, bučino ulje te Gana Padano sir. Smjesu homogenizirati, po potrebi dodati još malo ulja ako je prekruta ili malo sira ako je previše tekuća. Začiniti solju i paprom prema želji.

SLAGANJE SENDVIČA:
Pecivo premazati namazom od bučinih koštica, zatim poslagati šnite pršuta te šnite polutvrdog ličkog sira. Na sir dodati chilli Zvijezda majonezu te poslagati rikulu. Poslužiti uz hladnu salatu od cherry rajčice, mozzarele i rikule začinjenu Acetom balsamicom.

Sendvič simbolizira regije Lijepe Naše, namaz od bučinih koštica i ulja simbolizira Sjevernu Hrvatsku, pršut i rikula Dalmaciju, polutvrdi kuhani domaći sir Liku, a dodatak chilli majoneze daje štih Slavonije (malo ljutine). Dobar tek!

 100 g pirovog bijelog brašna
 100 g pšeničnog glatkog brašna
 ¼ svježeg kvasca
 šećer, sol, suncokretovo ulje, toplo mlijeko
 2 žlice golica - bučinih koštica
 5 žlice bučinog ulja
 1 žličica Grana Padano sira
 34 list(a) mente
 soli, papra
 3 šnita Dalmatinskog pršuta
 3 šnita polutvrdog ličkog sira
 2 žlice Chilli Zvijezda majoneze
 1 cup rikule

NAMIRNICE

 100 g pirovog bijelog brašna
 100 g pšeničnog glatkog brašna
 ¼ svježeg kvasca
 šećer, sol, suncokretovo ulje, toplo mlijeko
 2 žlice golica - bučinih koštica
 5 žlice bučinog ulja
 1 žličica Grana Padano sira
 34 list(a) mente
 soli, papra
 3 šnita Dalmatinskog pršuta
 3 šnita polutvrdog ličkog sira
 2 žlice Chilli Zvijezda majoneze
 1 cup rikule

Način pripreme

1

DOMAĆE PECIVO (KLIPIĆ):
Od pomiješanog glatkog i pirovog brašna, dignutog svježeg kvasca, pola decilitra suncokretovog ulja, žličice soli i toplog mlijeka zamijesiti dizano tijesto za domaće pecivo. Staviti tijesto na toplo da se digne cca 45 min. Nakon što se tijesto diglo (udvostručilo), razvaljati u obliku pravokutnika dimenzija cca 20 x 40 cm, rolati tako da se povlači prema van - oblikovati ga u veliki klipić. Premazati žumanjkom te staviti peći na 220 stupnjeva C, 15 minuta. Kad se ohladi, pecivo prerezati po sredini.

NAMAZ OD BUČINIH KOŠTICA I MENTE:
Bučine koštice tostirati u tavi bez ulja 2-3 minute. U blender staviti listove mente, tostirane koštice, bučino ulje te Gana Padano sir. Smjesu homogenizirati, po potrebi dodati još malo ulja ako je prekruta ili malo sira ako je previše tekuća. Začiniti solju i paprom prema želji.

SLAGANJE SENDVIČA:
Pecivo premazati namazom od bučinih koštica, zatim poslagati šnite pršuta te šnite polutvrdog ličkog sira. Na sir dodati chilli Zvijezda majonezu te poslagati rikulu. Poslužiti uz hladnu salatu od cherry rajčice, mozzarele i rikule začinjenu Acetom balsamicom.

Sendvič simbolizira regije Lijepe Naše, namaz od bučinih koštica i ulja simbolizira Sjevernu Hrvatsku, pršut i rikula Dalmaciju, polutvrdi kuhani domaći sir Liku, a dodatak chilli majoneze daje štih Slavonije (malo ljutine). Dobar tek!

Čarolija Lijepe Naše