Borbeni Šćuk

ShareTweetSave
1

Sendvič je dobio naziv po turopoljskom topu, simbolu našeg Turopolja. Sastoji se od namirnica koje koristimo od djetinjstva i koje su svima nama poznate. Divan je spoj tradicije sa savršenim omjerom hrskavosti, kiselosti, boja i okusa...baš je TOP!
Za peciva:
900 gr glatkog brašna
2 suha kvasca
3 žličice soli
2 žlice šećera
2 žlice maslinovog ulja
680 ml mlake vode
prvo pomiješati suhe sastojke. Napraviti udubinu u sredini brašna, dodati ulje i postepeno kuhačom miješajući, vodu. Dobit ćete ljepljivo tijesto. Pustiti da se diže cca 1 sat, pa kuhačom odvojiti na pobrašnjeni papir za pečenje hrpice u željenoj veličini peciva. Smjesa je za cca 8 komada. pustiti još 15 minuta da se diže, pa staviti na protvanu u zagrijanu pećnicu na 220 stupnjeva u koju smo na dno stavili posudu sa vodom kako bi stvarala paru koja će pomoći pecivu da bude hrskavo. Pečemo dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.

2

Marinada za pileća krilca:
2 žlice dimljene paprike
1 žličica soli
1/2 žličice papra
1 puna žlica meda
3 žlice ulja
1 veći crveni luk
Sve osim luka pomiješati, pa preliti po lagano posoljenim domaćim pilećim krilcima koja su zgodna jer su veća i mesnatija. Marinirati bar 1 sat, povremeno okretati. sve izliti zajedno u posudu za pečenje s poklopcem, dodati jedan narezani luk na kriške. Poklopljeno peći cca 1 sat, zatim maknuti poklopac i peći dok ne dobiju lijepu boju.

3

Umak od graha:
240 gr kuhanog graha
2 režnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
1 grančica svježeg ružmarina
1/2 žličice soli
1/2 žličice papra
1 žličica alkoholnog octa
Sve isjeckati u električnoj sjeckalici.

4

Umak od majoneze:
3 žlice majoneze
2 žlice kiselog vrhnja
4 komada Zvijezda kiselih krastavaca krupnije sjeckanih
1 grančica svježeg timijana
Sol i papar po želji
Sve pomiješati. Sendvič bez Zvijezda majoneze...to je kao nebo bez zvijezda. Dobar tek!

5

Istarska panceta: tri tanke kriške istarske pancete prepržiti na suhoj tavi da potane zlatno žuta i hrskava.

6

Prerezati pecivo, na donju stranu redom slagati: umak od graha, zelena salata na trakice, otkoštena pileća krilca, kriška sira Podravec, rotkvica, mladi luk, umak od majoneze, hrskava panceta i gornji dio peciva.

 900 g Glatkog brašna
 2 kom. Suhog kvasca
 3 žličica soli
 2 žlice šećera
 2 žlice Maslinovog ulja
 680 ml mlake vode
 2 žlice Dimljene paprike
 1 žličica Ljute paprike
 1 žličica Soli
 ½ žličica Papra
 1 kom. Crveni luk
 1 žlica Meda
 3 žlice Ulja po želji
 240 g Kuhanog graha
 2 kom. Režnja češnjaka
 2 žlice Maslinovog ulja
 1 kom. Grančice svježeg ružmarina
 ½ žličica Soli
 ½ žličica Papra
 1 žličica Alkoholnog octa
 2 žlice Kiselog vrhnja
 1 kom. Grančice timijana
 1 kom. Mladi luk
 2 kom. Rotkvice
 1 kom. Zelene salate hrskave
 3 kom. Istarske pržene pancete

NAMIRNICE

 900 g Glatkog brašna
 2 kom. Suhog kvasca
 3 žličica soli
 2 žlice šećera
 2 žlice Maslinovog ulja
 680 ml mlake vode
 2 žlice Dimljene paprike
 1 žličica Ljute paprike
 1 žličica Soli
 ½ žličica Papra
 1 kom. Crveni luk
 1 žlica Meda
 3 žlice Ulja po želji
 240 g Kuhanog graha
 2 kom. Režnja češnjaka
 2 žlice Maslinovog ulja
 1 kom. Grančice svježeg ružmarina
 ½ žličica Soli
 ½ žličica Papra
 1 žličica Alkoholnog octa
 2 žlice Kiselog vrhnja
 1 kom. Grančice timijana
 1 kom. Mladi luk
 2 kom. Rotkvice
 1 kom. Zelene salate hrskave
 3 kom. Istarske pržene pancete

Način pripreme

1

Sendvič je dobio naziv po turopoljskom topu, simbolu našeg Turopolja. Sastoji se od namirnica koje koristimo od djetinjstva i koje su svima nama poznate. Divan je spoj tradicije sa savršenim omjerom hrskavosti, kiselosti, boja i okusa...baš je TOP!
Za peciva:
900 gr glatkog brašna
2 suha kvasca
3 žličice soli
2 žlice šećera
2 žlice maslinovog ulja
680 ml mlake vode
prvo pomiješati suhe sastojke. Napraviti udubinu u sredini brašna, dodati ulje i postepeno kuhačom miješajući, vodu. Dobit ćete ljepljivo tijesto. Pustiti da se diže cca 1 sat, pa kuhačom odvojiti na pobrašnjeni papir za pečenje hrpice u željenoj veličini peciva. Smjesa je za cca 8 komada. pustiti još 15 minuta da se diže, pa staviti na protvanu u zagrijanu pećnicu na 220 stupnjeva u koju smo na dno stavili posudu sa vodom kako bi stvarala paru koja će pomoći pecivu da bude hrskavo. Pečemo dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.

2

Marinada za pileća krilca:
2 žlice dimljene paprike
1 žličica soli
1/2 žličice papra
1 puna žlica meda
3 žlice ulja
1 veći crveni luk
Sve osim luka pomiješati, pa preliti po lagano posoljenim domaćim pilećim krilcima koja su zgodna jer su veća i mesnatija. Marinirati bar 1 sat, povremeno okretati. sve izliti zajedno u posudu za pečenje s poklopcem, dodati jedan narezani luk na kriške. Poklopljeno peći cca 1 sat, zatim maknuti poklopac i peći dok ne dobiju lijepu boju.

3

Umak od graha:
240 gr kuhanog graha
2 režnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
1 grančica svježeg ružmarina
1/2 žličice soli
1/2 žličice papra
1 žličica alkoholnog octa
Sve isjeckati u električnoj sjeckalici.

4

Umak od majoneze:
3 žlice majoneze
2 žlice kiselog vrhnja
4 komada Zvijezda kiselih krastavaca krupnije sjeckanih
1 grančica svježeg timijana
Sol i papar po želji
Sve pomiješati. Sendvič bez Zvijezda majoneze...to je kao nebo bez zvijezda. Dobar tek!

5

Istarska panceta: tri tanke kriške istarske pancete prepržiti na suhoj tavi da potane zlatno žuta i hrskava.

6

Prerezati pecivo, na donju stranu redom slagati: umak od graha, zelena salata na trakice, otkoštena pileća krilca, kriška sira Podravec, rotkvica, mladi luk, umak od majoneze, hrskava panceta i gornji dio peciva.

Borbeni Šćuk