Uputa po koracima:
Repove škampi ili morskih kozica prokuhamo u zasoljenoj vodi,otprilike 6 do 8 minuta,rashladimo pod hladnom vodom i očistimo od vanjske ljuske,pazeći da ostanu cijeli. Stavimo u hladnjak po prilici pola sata.
Sada pripremamo emulziju od 1 žlice maslinovoga ulja,pola protisnutoga češnjaka,žličice ocijeđene limete,malo papra.Sve kratko,vrlo kratko,izradite štapnim mikserom,da smjesa ne postane pregusta.
Priprema baznoga umaka:u manju posudu stavimo majonezu,jogurt u navedenim količinama,pola žličice soja umaka,par kapi Tabasca i na tanke prutiće izrezanu,pola kriške zelene jabuke,začinimo sviježe mljevenim bijelim paprom i dodamo samo malo morske soli.(jer je soja umak dosta slan.Lagano izmješamo sastojke da dobijemo kremastu strukturu i rashladimo u hladnjaku cca. pola sata.
2 manje jagode isječemo na tanke ploške,te ih poškropimo sa Acetom Balsamicom.
Zeleni dio mladoga luka isječemo na tanke kružiće. Pola rajčice pažljivo nasječemo na što tanje,skoro prozirne kriške.
Finalni dio: Baguette pecivo uzdužno presječemo i svaku krišku premažemo pripremljenom emulzijom od maslinovoga ulja,češnjaka i limete.Kriške stavimo da se tostiraju na jako ugrijanoj grill tavi cca 2 minute. Kada su tostirane,na donju krišku žličicom po cijeloj dužini nanosimo pripremljeni bazni umak,te na njega polažemo bogato rukolu.Po rukoli dodajemo par kolutova tanko narezane rajčice,a na nju slažemo repove škampa ili kozica.Ponovno u manjoj količini po kozicama dodajemo baznoga umaka (tekući dio) i na njih stavljamo narezane na tanko jagode (pošpricane acetom) i po svemu dodajemo tanko nasječen zeleni dio mladoga luka. Poklapamo sa gornjim dijelom peciva,veoma lagano,tako da ostanu vidljivi sastojci.
Poslužiti uz čašu dobro rashlađenoga chardonnaya ili Traminca.
U slast!
Servings 1